AYM'ye Gideceğiz!
AYM'ye Gideceğiz!
İyi Partili Poyraz: YSK, Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili başvurumuzu reddederse AYM'ye gideceğiz
İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığına yaptıkları itirazın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedilmesi halinde, seçilme hakkıyla ilgili ihlalden dolayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını açıkladı. Poyraz, itiraza yönelik tartışmalarla ilgili, "Siyasi bir tercihimiz değil. Bu bizim anayasal görevimiz" dedi.
YSK’nın, anayasaya göre üçüncü kez seçilemeyeceği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına karşı yapılan itirazları bugün karara bağlaması bekleniyor. Millet İttifakı’nı oluşturan Altılı Masa'da bugüne kadar İyi Parti ve DEVA Partisi, Erdoğan’ın adaylığına karşı itirazda bulunurken, CHP ve diğer partilerden herhangi bir itiraz gelmedi.
Partisi adına YSK’ya itiraz başvurusunu yapan İyi Parti Genel Sekreteri Poyraz, itiraz süreci ile ilgili T24’ün sorularını yanıtladı. 1982 Anayasası'ndan bugüne kadar 19 anayasa değişikliği yapıldığını dile getiren Poyraz, "Toplam 196 maddeye tekabül ediyor anayasada. Sadece AK Parti iktidarında 12 anayasa değişiklik paketi yapılmış. Bunlardan bir tanesi de 2007'de yapılan anayasa değişikliği. 2007’de çok net bir şekilde oraya bir madde geliyor. Diyor ki bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir. Tartışacak hiçbir şey yok" dedi.
"Kronometre sıfırlandı diyorlar, yüzme yarışında mıyız, yeni devlet mi kurduk?"
Poyraz, hukuki tartışmalara ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"2012'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi de oylandığı için aynı dönemde yeni bir kanun oluşturuluyor. Cumhurbaşkanı seçim kanunu. Bizim o zamana kadar elimizde milletvekili seçim kanunu var. 83’ten bugüne kadar. 2012'de, 2007'deki anayasa değişikliği merkeze alınarak yeni bir kanun daha hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı seçim kanununda, ilgili hükümde diyor ki; bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilir.
Yani anayasada 2007’de konulan maddenin aynısı alınıp buraya koyulmuş. Sonra geliyoruz 2017’ye. Olağanüstü hal şartları, FETÖ, 15 Temmuz, KHK’lar. 2017’de referanduma gidiyoruz. 17 maddelik bir değişiklik paketi var. 2007’deki referandumda iktidar Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, aynı zamanda başbakan. 2017'de iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi, bu sefer Tayyip Erdoğan ,cumhurbaşkanıydı. Madde, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin ne diyor? 17 madde değişmiş. Cumhurbaşkanının olağanüstü yetkileri var artık. Başbakanlık kurumu kalkmış. Yazıyor, cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilir. Yani buraya dokunulmamış.
Şimdi AK Parti nasıl bir açıklama yapıyor? Kronometre 2018’de sıfırlandı. Biz yüzme yarışında mıyız, yeni bir devlet mi kurduk? Komple yeni bir anayasa mı yaptık? 17 maddelik referandum, 2018’de yürürlüğe girecek şartıyla halk oylamasına sunuldu. Hiç tartışmaya mahal vermeyecek şekilde Cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilir."
"İyi Parti bu iletişim kampanyasına düşmedi"
Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığı ile ilgili tartışmaların kamuoyunda yaklaşık 4 yıldır sürdüğünü, ancak İyi Parti olarak kendilerinin bu tartışmaya girmediğine dikkati çeken Poyraz, şöyle devam etti:
"YSK bir takvim açıklıyor. Diyor ki şu tarihte başlar, şu tarihte biter. 28 Mart 2023 günü cumhurbaşkanı adayları geçici listesini yayınlayacak. Buna ilişkin itirazınız da 28 Mart’ta başlar diyor. Ama dört yıldır Erdoğan üçüncü olur mu olmaz mı, bununla uğraşıyoruz. Biz bu tartışmalara hiç girmedik.
Çünkü bu süreçle ilgili tartışabilmemiz için önce cumhurbaşkanlığı seçimine karar verilmesi lazım. İkincisi Sayın Erdoğan’ın YSK’ya adaylık başvurusu lazım. Sonra YSK da bu konuda karar verip geçici adayları listesinde Erdoğan’ın ismini yayınlaması lazım. İtiraz tam o gün başlar. 4 yıldır bunu önümüze yün yumağı gibi atıp oynamamızı istiyorlar.
İyi Parti bu iletişim kampanyasına düşmedi. Dolayısıyla ben de o gün itibariyle YSK’ya tamamen teknik bir dilekçeyle başvurumuzu yaptım. Şimdi benim okuduğum anayasa da aynı. YSK üyelerinin okudukları da aynı. Çok basit. Erdoğan 2014’te seçildi. 2018’de seçildi."
"Müzakere etme hazırlığımız çok önceden hazırdı"
Poyraz, itiraz sürecinin parti içerisinde tartışılıp tartışılmadığı ya da Genel Başkan Meral Akşener’in bu konuyu partinin yetkili kurullarına taşıyıp taşımadığına yönelik soru üzerine, "Sayın Genel Başkan'ın bu konuyla ilgili birimlerle zaten tartışacağı bir konu da yok. Daha doğrusu müzakere etme hazırlığımız çok önceden hazırdı. Bizim 4 yıl önceki dilekçe de aynı metindir. 4 yıl içinde bu dilekçeye bir cümle eklemedik. Çünkü teknik bir metin" dedi.
"İtirazda bulunmak anayasal ödevimiz"
Poyraz, Altılı Masa'da DEVA Partisi dışındaki partilerin itiraz etmemesine yönelik soru üzerine de şunları söyledi:
"Ben burada YSK’ya itirazda bulunmak zorundayım. Bu benim siyasi tercihim falan değil. Ben anayasaya aykırı bir şeyi yapamam. Anayasaya aykırı bir şeye tenezzül edildiğinde itiraz etmek bizim anayasal görevimiz. Vergi verme görevimiz var mı var. Askerlik görevimiz var mı var.
Bunlar anayasal görevlerin birey olarak. Kurumların da anayasal görevleri var. Ben o yüzden o ilke ve kurallara aykırılık oluşturanlara karşı siyasi parti olma ödevim gereği başvuru yapıyorum. Bu bizim yetkili kurullarımızla alacağımız bir karar değil. İyi Partinin durduğu yerde, yapması zorunlu olan bir tavır."
"İtirazımız reddedilirse AYM’ye gideceğiz"
Poyraz, YSK’nın kararının ardından nasıl bir süreç işleyeceğine yönelik soruya ise, "YSK, itirazımızı geçerli görürse Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığını listeden çıkaracak. İtirazımızı reddederse Sayın Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olarak seçimlere girecek.
YSK kararları kesindir ama bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne seçilme hakkıyla ilgili ihlalden dolayı başvuru yapacağız. Ama bunun seçimlere denk gelmesi yani sonuçlanması çok mümkün gözükmüyor. Ama biz buna ilişkin tüm yollara başvuracağız" karşılığını verdi.